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PURPLE STAR CAMPUS DESIGNATION 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

The Purple Star Campus Designation (PSCD) recognizes Texas district and open-enrollment school 
campuses that show their support and commitment to meeting the unique needs of military-connected 
students and their families. Below are answers to common questions TEA receives during the application 
period to support local education agencies (LEAs) as they work on their Purple Star applications.

For more information on the application process, established criteria, and timeline, please visit Texas 
Education Agency Purple Star Campus Designation website. The current year’s application window  
is posted.

Q1: Does the campus-based military liaison have to be an employee of the local school district? 

A1: Yes. All campus-based military liaisons need to be an employee of the LEA. See the  
	 Texas Administrative Code, Chapter 61, §61.1063.

Q2: Is it important to consult with my district webmaster to establish and regularly update the 	
	 campus webpage for military families?

A2: Yes. Collaborating with the district webmaster ensures a systematic process for webpage 		
	 maintenance, guaranteeing regular updates to the campus webpage for military families. PSCD 	
	 campuses bear the responsibility of creating, sustaining, and tailoring information on the webpage 	
	 for military families. Linking individual campus webpages to district-level webpages ensures 		
	 coherence, accessibility, consistency, and accuracy in messaging across all webpages, benefiting both 	
	 the PSCD and military-connected families.

Q3: When can I expect to know if our application has been approved to earn the Purple Star 		
	 Campus Designation and what will I receive from TEA?

A3: The Purple Star Campus Designation is awarded annually in August. An announcement notification 	
	 letter from the commissioner of the TEA is shared with the campus principal and superintendent. 	
	 TEA also distributes a To the Administrator Addressed letter with a list of the campuses that earned 	
	 the designation in August. Additionally, the campus will be acknowledged as a Purple Star campus 	
	 in the searchable TXSchools.gov campus profile, further highlighting their commitment to 	 	
	 supporting military-connected students and families. 

Q4: What TEA Purple Star Campus resources are available to assist with completing my  
	 campus application?

A4: Resources including the application preview, self-assessment rubric, previously recorded application 	
	 training videos, and copies of the presentation are available on TEA’s Purple Star Campus 		
	 Designation website. TEA will be releasing a free comprehensive TEA Learn Purple Star Rise Course  
	 with numerous modules, tools, and training resources to support LEAs with earning and 		
	 implementing the Purple Star Campus Designation. 



2  |  TEA Purple Star Campus Designation

Purple Star Campus Designation Frequently Asked Questions (cont’d)

Q5: How can the campus-based military liaison upload multiple photos or documents in the 	
	 application? 

A5: The Purple Star Campus Designation Application system requires the upload of evidence in the form 	
	 of a PDF. TEA has added additional spaces in the application to upload documentation. In instances 	
	 where more than one PDF file needs to be submitted, convert to the file to a zip file to ensure there is  
	 appropriate storage space in the application. Campus-based liaisons are strongly encouraged to 	
	 consult local district officials and LEA IT support for properly submitting evidence documents  
	 and artifacts. 

Q6: Our campus has a student-led transitional program; however, the students did not host  
	 a newcomer social event this past school year. Can our campus still apply to earn  
	 the designation? 

A6: Yes. Your campus can still apply to earn the designation. In the application, please include evidence of  
	 your campus transition activities and events. Please be sure your written narrative provides a 		
	 thorough explanation of the evidence you have uploaded for this part of the application. 

Q7: Does the campus-based military liaison have to be the person who delivers campus staff 	
	 professional development, or can the campus-based military liaison partner with other 		
	 organizations to deliver professional development to meet the criterion? 

A7: No. The campus-based military liaison is responsible for coordinating professional development 	
	 opportunities for campus staff members on issues related to military-connected students. The  
	 campus-based military liaison can choose to offer professional development opportunities 	 	
	 themselves or use other partner organizations or other entities to meet this criterion. 

Q8: Is it acceptable to provide a list of professional development training for the most current 	
	 school year as proof of meeting the criterion? 

A8:
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Purple Star Campus Designation Frequently Asked Questions (cont’d)
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