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The purpose of this Question and Answer (Q&A) resource is to provide Local Education Agencies 
(LEAs) with guidance on adjustments and flexibility for Gifted/Talented programming and students.  
 
G/T Identification process 

 
Frequently Asked Questions 
 
1. What are LEAs responsible for regarding G/T services during school closures?  
 

LEAs should continue providing program services for G/T students. (TEC §29.122(a); 19 TAC 
§89.3, State Plan (2.16, 3.1, 3.6 & 4.1- Texas G/T State Plan 2019)). 

 
2. Who is responsible for G/T coordination? 

 
LEA G/T services are coordinated by appropriately trained G/T education administrators, 
coordinators, and specialists (G/T Staff).  

  
3. How can we continue G/T services during school closures? 

 
LEAs can continue services through enrichment activities, using the Texas Performance 
Standards Project or other Project Learning Opportunity, and differentiated instruction through 
the core content in collaboration with your core subject area providers.  
 
Please see the COVID-19 Resources by Region webpage, on the TEA Coronavirus (COVID-19) 
Support and Guidance website under Instructional Continuity for additional region-specific 
guidance and resources. 
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L Referrals can be 

accepted from 
parent(s), community 
members, and/or 
school staff.  Referrals 
can also come from 
peers or self-referral if 
a district provides this 
opportunity.  A district 
may also choose to 
use a common 
assessment test score 
referral.
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N The asssessment of 
students through 
multiple measures.*

*Waived while schools 
are closed due to 
Coronavirus due to the 
inability to administer 
asessments. 

SE
LE

C
TI

O
N District or campus G/T 

trained committee 
composed of 3 or 
more members review 
the data to determine 
eligibilty for best 
service options for 
assessed students.

SE
R

V
IC

ES Selected students 
particpate in the 
approved program 
options of the LEA.

/sites/default/files/GT_State_Plan_2019_1.pdf
https://www.texaspsp.org/
https://www.texaspsp.org/
/texas-schools/health-safety-discipline/covid-19-resources-by-region
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4. How do we document what we are providing in terms of G/T services for students?  
 
G/T staff should document the services provided to the student, such as student packets, online 
learning platforms, and G/T teacher and student contact time via phone or online. Calculate the 
estimated time to complete the activities and use that estimation for determination of service 
time or implement a student log sheet for time worked. G/T teachers should maintain a log of 
services provided to students. (State Plan 2.29, 4.1, 4.2 and 4.9- Texas G/T State Plan 2019) 

 
5. Are LEAs required to continue identifying G/T students? 

 
The requirement to administer new assessments for G/T identification is waived for the Spring 
of 2020.  
 
To minimize disrupted access to G/T services for those students who have not completed the 
identification process, we recommend

/sites/default/files/GT_State_Plan_2019_1.pdf
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fall. 

/texas-schools/health-safety-discipline/covid-19-resources-by-region
/texas-schools/health-safety-discipline/covid-19-resources-by-region
mailto:disasterinfo@tea.texas.gov

